11 Aralık 2012 Salı

2013 MODEL TÜRK SİNEMASI



     Yeni gelen her yılda yeni planlar yapılır malum… Herkes ilgilendiği alanlar ile ilgili ya da hedefleri doğrultusunda geçen yılda yapamadıklarını yeni yıla erteler. Sinema dünyası için her  film olmasa da birçok film yeni yılın getirdiği heyecan gibidir. Her cuma yenilenen vizyon; birçok film, oyuncu, öykü, görüntü ve bunların izleyici de yarattığı devinim...

     Bu  yazımda 2013 yılının öne çıkan yerli yapımlarından sizleri haberdar etmek  istedim. Bütün sezonu olmasa da yılın öne çıkan yerli vizyon filmlerini ve gösterim tarihi henüz kesinleşmemiş ama bu yıl vizyona girerse kaçırılmaması gereken yapımları bu köşede görmeniz mümkün. 






     Ocak ayı ve 2013, sürpriz bir Cem Yılmaz filmi ile açılıyor. CM101MMXI Fundamentals adını taşıyan bu yeni Cem Yılmaz filminin fragmanı yayınlanır yayınlanmaz büyük bir fırtına kopardı. Aslında bu yeni bir Cem Yılmaz filmi değil, Cem Yılmaz’ın yeni gösterisi ve bu gösteri  sinema perdesinde kendine yer bulacak ve biz izleyiciler için farklı bir deneyim olacak gibi.








   Suat Yalaz’ın efsane karakteri Karaoğlan’ı, Kudret Sabancı’nın yönetmenliğinde ve Karaoğlan rolünde Volkan Keskin’i izleyeceğimiz geniş bütçeli bu yapımın diğer oyuncuları ise Bayırgülü rolünde Müge Boz, Moğol tehlikesine karşı Türk devletleri arasında birlik sağlamak için gelin giden Çise Hatun rolünde Özlem Yılmaz, Camoka rolünde ise Hasan Yalnızoğlu karşımıza çıkacak. Sinemada nostalji rüzgarı estirmesi beklenen film iyi gişe yaparsa bizleri yeni bir seri bekliyor demektir.






     Recep İvedik serisine üçüncü filmle noktayı koyan Şahan Gökbakar yine kardeşi Toğan Gökbakar yönetmenliğinde bu sefer farklı bir filmle seyirci ile bulaşacak. Celal ile Ceren adlı bu yeni filmde Şahan Gökbakar’a Ezgi Mola eşlik ediyor.

 



     2010 yılında sürpriz gişesi ile öne çıkan ve devam filmi kaçınılmaz olan Romantik Komedi adlı yapım büyük ölçüde koruduğu ana kadrosu ile Romantik Komedi:Bekarlığa Veda adıyla gösterime çıkacak. Filmin asıl sürprizi ise uzun yıllar sonra setlere dönen Ajda Pekkan. Ama hemen heveslenmeyin filmde Ajda Pekkan kendini oynayacak. Film, 14 Şubat rüzgarını arkasına alarak ilk filmin seyirci rakamını geçecek gibi.








     Uzun süredir yönetmenlik yapmayan Yılmaz Erdoğan Kelebeğin Rüyası adlı yapım ile 2013’de sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Kıvanç Tatlıtuğ’un rolü için kilo verdiği film, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Zonguldak’ta yaşayan ve veremden hayatını kaybeden iki şairin, Rüştü Onur ile Muzaffer Tayyip Uslu’nun hayatını anlatıyor. Mert Fırat, Farah Zeynep Abdullah ve Belçim Bilgin Erdoğan filmin diğer oyuncuları.


    

2010’da gösterime giren Ay Lav Yu filmiyle ilk yönetmenlik denemesi gerçekleştiren Sermiyan Midyat, başrolünde Demet Akbağ’ın olduğu Hükümet Kadın adlı yapımla izleyicilerin karşısına çıkacak. Film, Güneydoğu'da yaşayan ve görev yapan ilk kadın belediye başkanının hikayesini beyaz perdeye aktarıyor. Çekimleri Mardin'in Midyat ilçesinde yapılan filmde Demet Akbağ’a Ercan Kesal ve Bülent Çolak eşlik ediyor.







     2012’de sinemalarımızı iki tane Çanakkale Savaşı filmi ziyaret etmişti. Üçüncü Çanakkale filmini ise 2013’de izleyeceğiz. Yapımcılığını Serdar Akar’ın yaptığı Çanakkale:Yolun Sonu filminin yönetmeni Kemal Uzun, filmde Erdal Beşikçioğlu, Yetkin Dikinciler ve Gürkan Uygun’u başrolde seyretme şansımız olacak.Film 18 Mart Çanakkale Zaferi yıl dönümünde vizyona girecek.


KISA NOTLAR


        Blog yazıları kitapa dönüşen ve oldukça ilgi gören Pucca’nın kitabından uyarlanacak Pucca Günlük: Küçük Aptalın Büyük Dünyası adlı filmi ise yine 2013 yılında izleyeceğimiz filmlerden.


      Allah'ın Kılıcı:Halid Bin Velid vizyon takvimine göre 2013’de seyircisiyle buluşacak yapımlardan.
   
      Reha Erdem Kosmos’un ardından iki yeni filmle seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Bunlardan ilki “Şarkı Söyleyen Kadınlar”. Olası bir deprem sebebiyle boşatma kararı alınan bir adada bu karara uymayarak kalmakta inat eden küçük bir grubun hikayesini anlatılıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Binnur Kaya. Aylin Aslım, Deniz Hasgüler ve Vedat Erincin bulunuyor. Jin ise Erdem’in ikinci projesi. 17 yaşındaki Jin’in yaşamak için isyanı seçmesiyle başlayan film, onun günler eve geceler süren doğadaki yaşantısını ele alıyor. Filmin oyuncuları Deniz Hasgüler, Onur Ünsal ve Sabahattin Yakut. Bu iki yapımında gösterim tarihi henüz belli değil.

      Gölgeler ve Suretler’den sonra Derviş Zaim bu kez çekimlerini Burdur’un Hasanpaşa köyünde gerçekleştirdiği Devir adlı filmini tamamladı. Film doğa ve insan ilişkisine odaklanıyor. Filmin ilginç bir özelliği ise Derviş Zaim’in ilk defa hazır bir senaryo ile çalışmamış olması. Gösterim tarihi belli olamayan filmin bu yıl içerinde vizyona girmesi bekleniyor.
   

           Prömiyeri 69. Venedik Film Festivali’nde gerçekleştiren ve yönetmeni Ali Aydın’a Geleceğin Aslanı ödülünü getiren Küf, 18 yıl önce öğrenciyken gözaltına alınan ve bir daha haber alamadığı tek oğlunu arayan bir babanın dramını anlatıyor. Filmin başrollerinde Ercan Kesal, Muhammet Uzuner ve Tansu Biçer var. Küf filminin de 2013’de seyirciyle buluşması bekleniyor.

     Televizyon dizileri ile adını duyuran Çağatay Tosun 2009’daki Vali filminden sonra bu sefer Derin Düşünce adlı annesi intihar eden küçük bir kızın bu olay sonunda babasına sığınmasını ele alan film ile karşımızda olacak. Gösterim tarihi henüz netleşmeyen film geçtiğimiz Antalya Altın Portakal Film Festivali’ninde yoğun bir şekilde tartışılmıştı. Mehmet Birkiye, Berrak Kuş, Hakan Gerçek ve Yaren Aynuz filmin başrolünde.

(Film isimleri ve gösterim tarihleri değişiklik gösterebilir.)


KAAN OKAN

Hiç yorum yok: