16 Ekim 2012 Salı

STRAW DOGS

Straw Dogs/Köpekler filminin yönetmeni Sam Peckinpah, sinemada şiddeti işlemesi ve bu konuda korkak davranmaması sebebiyle “Kanlı Sam” olarak bilinir. Yönetmenin Straw Dogs filmi ise içerdiği şiddet ve tecavüz sahneleriyle yıllarca yasaklanır, sansürlenir. Sam Peckinpah’ın 1984’deki ölümünden 27 yıl sonra film özgürlüğüne kavuşur ve çekildiği haliyle gösterim izni almıştır.


  Peki filmin yıllarca yasaklanmasının sebebi nedir derseniz? O meseleyi açıklamadan önce filmin konusu hakkında kabaca bir bilgi verelim: David (Dustin Hoffman) ve karısı Amy (Susan George), A.B.D’de şehirdeki kargaşadan ve artan toplumsal şiddetten kaçarak Amy’nin doğup büyüdüğü kasabaya (İngiltere) yerleşmeye karar verirler.
    Fakat kaçtıkları şiddet hiç beklemedikleri bir şekilde onları bulacaktır. İzlemeyenler için filmin konusu hakkında daha fazla bilgi vererek seyir zevkini zedelemek ve filmin büyüsünü kaçırmak istemiyorum ama film, son derece sakin yaradılışlı bir insanın bile nasıl çığırından çıkabileceğini göstermesi açısından dikkat çekici ve izlenilmesi gereken bir yapım.


   Şimdi gelelim filmin yıllarca yasaklanmasının nedenine : Film içerdiği şiddet ve tecavüz sahneleri sebebiyle yasaklanmıştır. “Bunda ne var ki” dediğinizi duyar gibiyim. Ama yönetmen Peckinpah’in, tecavüz sahnelerindeki tavrı sebebiyle yıllarca kadın düşmanı olarak ve tecavüze uğrayan Amy karakterinin de tecavüzden hoşlanıyor gibi gösterilmesi film yıllarca gösterim izni alamamasına neden olmuştur.

    Straw Dogs’da her dakika artan şiddet dozu sayesinde gördüklerinizden hoşlanmasanız da ve seyretmeye zorlansanız da son dakikaya kadar seyrettiğiniz, seyretmek isteyeceğiniz bir yapım. Bunda Dustin Hoffman’ın oyunculuğu en büyük etken. Ayrıca Sam Peckinpah, filmin finaline izleyiciyi o kadar iyi hazırlar ki, artan şiddet sahnelerinden izleyici rahatsız olmaz. Şiddetin artmasının haklı bir sebebi vardır.


KAAN OKAN





Hiç yorum yok: