7 Kasım 2012 Çarşamba

FİLMLER VE NESNELER


FİLMLER KADAR MEŞHUR NESNELER

Her film konusu, oyuncuları, replikleri, sahneleriyle akıllara yer etmez. Bazı filmlerde karşımıza çıkan nesneler en az filmler kadar meşhurdur. Bu listedeki filmler nesneleriyle değil kendileriyle de meşhur ama bu nesnelerin de filmlerden alta kalır bir yanı yok. İşte kanıtı:

SABUN

Biz şimdi burada bu meseleyi konuşarak ilk iki kuralı ihlal edeceğiz; ama buna değer. David Fincher’in Chuk Palahniuk’un romanından uyarladığı bu efsane film çoktan klasikler arasında kendine sağlam bir yer edindi. Bu filmde afişinden itibaren karşımıza çıkan özel bir nesne var ki o da sabun ! (İzleyenler bilir.)Tyler Durden’in ekmek teknesi olan sabunlar, sonunda imal edildiği insanlara geri dönüyor !

 Hangi Filmde Karşımıza Çıktı : Fight Club/Dövüş Kulübü

İlk Kez Ne Zaman Karşımıza Çıktı : 1999



 YÜZÜK



J.R.R Tolkien’in orta dünya destanı Peter Jackson’in ellerinde ete kemiğe büründü. Serinin tüm filmlerinin ön adı olacak kadar önemli olan bu nesne iktidar, hırs, aşk, bağlılık ve fedakarlık gibi temel kavramlar çerçevesinde şekilleniyor ve adeta serinin gizli kahramanı oluyor.




Hangi Filmde Karşımıza Çıktı : Yüzüklerin Efendisi Serisi

İlk Kez Ne Zaman Karşımıza Çıktı : 2001




 ŞIRINGA



Uyuşturucuyu konu edinen her filmin gizli başrol oyuncusu olan şırıngalar Bir Rüya İçin Ağıt’da daha estetik bir şekilde karşımıza çıkmıştır. Bunda filmin 2000 küsur kesmeden oluşan kurgusunun payı büyük. Bu filmde şırınga kimi zaman hazırlanırken kimi zaman da sinsice kola saplanırken karşımıza çıktı.







Hangi Filmde Karşımıza Çıktı:Requiem For A Dream/Bir Rüya İçin Ağıt

İlk Kez Ne Zaman Karşımıza Çıktı : 2001




ÇANTA

   Ucuz Roman’dan geriye kalan soru şu : “Çantada ne var ?” Mafya babası Wallace, çanta için hayatını ortaya koyuyorsa bir bildiği vardır.












Hangi Filmde Karşımıza Çıktı : Pulp Fiction/Ucuz Roman

İlk Kez Ne Zaman Karşımıza Çıktı : 1994




SAKSI VE ÇİÇEK

 Leon’dan Küçük Matilda’sına hatıra olarak geriye kalan bu saksı ve çiçekler çoktan sinema tarihinin unutulmaz nesneleri arasındaki yerini almıştır. Natalie Portman’in saksıya elleri değdiği için de ayrıca önemlidir !




Hangi Filmde Karşımıza Çıktı : Leon

İlk Kez Ne Zaman Karşımıza Çıktı : 1994



CEP TELEFONU

 Cep telefonu artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası, cep telefonu unutmaz yapan kült film Matrix’de karşımıza çıkmış olmasıdır. Çünkü sinema seyircisi çok telefon gördü. (Şükürler olsun ki...) Nokia 8110 Matrix sebebiyle efsaneleşmiş ve unutulmaz bir nesneye dönüşmüştür, nokta.



Hangi Filmde Karşımıza Çıktı : The Matrix

İlk Kez Ne Zaman Karşımıza Çıktı : 1999




KASET

Bir kaseti izleyenlerin 7 gün içerisinde nedeni bilinmeyen bir şekilde öldüğü söylentileri kulaktan kulağa yayılırken filmde gördüğümüz kaset çoktan sinema tarihinde kendine yer edindi.






Hangi Filmde Karşımıza Çıktı : Ringu – The Ring/Halka

İlk Kez Ne Zaman Karşımıza Çıktı : 1998 – 2002




BUZ KIRACAĞI

Bu film her ne kadar Sharon Stone’un malum bacak bacak üstüne atma sahnesiyle meşhur olsa da filmde cinayetin işlediği buz kıracağı en az o sahne kadar meşhurdur iddia ediyoruz. !






Hangi Filmde Karşımıza Çıktı : Basic Instinct/Temel İçgüdü

İlk Kez Ne Zaman Karşımıza Çıktı : 1992



KAAN OKAN






Hiç yorum yok: