17 Ocak 2013 Perşembe

LINCOLN





     Oscar töreni yaklaşıyor ve yavaş yavaş filmleri izleyip değerlendirmenin vakti geldi de geçiyor bile.İlk filmimiz Steven Spielberg'in yönettiği Lincoln.

     Spielberg son 2 senedir fazlaca aktif durumda bilmem dikkatinizi çekti mi? 2 sene üst üste oscarlık filmler yaratan Spielberg'in bu enerjiyi, verimliliği nereden bulduğunu anlamış değiliz.Geçen sene yönettiği 'Savaş Atı' 6 dalda Oscara adaydı.Ancak ödüllerin hiç birini kazanamadığından mı dersiniz bilinmez, hızını alamayan Spielberg bu sefer 12 dalda aday gösterilen bir dönem filmi ile yine karşımızda.

   
     Öncelikle filmi izlemeden önce üşenmeyin ve Abraham Lincoln'ün hayatını Vikipediden bir araştırın derim, böylelikle filme çok daha hakim olacaksınız, hatta biraz yüzsüzlük yapıp Amerika İç Savaşı'na da bir göz atın diyorum.Okurken bile film izlemiş kadar oluyor insan.Şimdiki ABD başkanı Barack Obama'nın partisi olan Demokrat Parti'nin 1860larda 'Ben zenciye insan demem hadi oradan pis köle.' diyen bir parti olup, nasıl değiştiği merak edilesi bir durum.

     Filmde ABD'nin 16. Başkanı olan Abraham Lincoln'ü Daniel Day Lewis canlandırıyor.Peki nereden tanıyoruz biz bu adamı?

     Kendisi Son Mohikan'dır, ayrıca New York Çeteleri filmindeki acımasız Kasaptır.Son olarak Kan Akacak ve Nine filmlerinde kendini bizlere göstermiştir ve şimdiden 2 Oscar ödülüne sahiptir.Utanmadan hala aday gösterilmektedir üstelik.

Gelelim filme;

     ABD'nin 16. başkanı Abraham Lincoln'ün zencilerin özgürlük haklarını elde etmesini sağlaması ve iç savaşı bitirmesi hikayesini anlatır film.Kendisi bir hukuk dehasıdır ve espirili hikayeleriyle hem ortamı yumuşatması hemde alttan mesaj vermeleriyle meşhurdur.Köleliğin kaldırılması konusunda zaten ABD'nin yarısıyla savaşırken bir yandan kendi kabinesiylede ters düşmektedir.Filmde dönen politik konuşmalar ve taktikler filmin en önemli noktaları.

Bu arada 1860larda Beyaz Sarayın nasıl göründüğünü de görmüş oluyoruz filmde.


     Spielberg çocukluğunu nasıl geçirdi bilmiyorum ama her filminde bir ailevi durum mevcut ve Lincoln'de de bunu hissettirmiş.Düşünün fark edeceksiniz (Yapay zeka, Er Ryan'ı kurtarmak, E.T., Jurassic Park..hep bir ailenin önemi ve çocuk-anne-babanın ilişkisi konusu arkadan gelir).

     Filmde oyuncuların tarihteki gerçek kişilere ne kadar benzediğine bir göz atın bu arada.Çok başarılı seçimler yapmışlar.Özellikle Tomy Lee Jones için Thaddeus Stevens'ın akrabasımı len acaba bile diyebilirsiniz.






     Kısacası Lincoln en iyi film ödülünü alır mı tartışılır, ancak Daniel Day Lewis En İyi Erkek Oyuncu ödülüne yaklaşmış gibi.

DAMLA KANER

Hiç yorum yok: