31 Mart 2013 Pazar

TÜRK SİNEMASINDA ÜÇLEMELER



Sinema ile yakından ilgilenenler  “üçleme” dediğimde neyi ima ettiğimi çok iyi anlayacaklardır. Kimi üçlemeler gişe kaygısıyla şekillenirken kimi fikirler de başından beri üçleme film yapılacak şekilde tasarlanmıştır. Bu yazıda Türk sinemasının en iyi üçlemelerini birarada bulabilirsiniz. Daha çok tematik olarak birbirini destekleyen bu filmler türlerinin en iyi örnekleri olmakla birlikte Türk sinemasının da köşe taşlarından.


GÖÇ ÜÇLEMESİ: Lütfi Ö. Akad’ın Gelin (1973),  Düğün (1973) ve Diyet (1974) adını taşıyan filmleri, sinemamızın en önemli örneklerinden biri olmakla kalmıyor aynı zamanda gerçekçi yapısıyla kendinden söz ettiriyor. İstanbul’a  gelen köylü bir ailenin büyük şehirde yaşadığı toplumsal ve ekonomik sıkıntıları anlatan filmlerin başrolünde Hülya Koçyiğit yer alıyor.

KÖY ÜÇLEMESİ: Metin Erksan’ın elinden çıkan Yılanların Öcü(1962),  Susuz Yaz(1964) ve Kuyu(1986) filmleri köy değerlerinin bozulan yönlerini ele alır. Susuz Yaz yurt dışında ödül alan ilk Türk filmi olarak tarihe geçmiştir.


KÜÇÜK ADAM ÜÇLEMESİ: Adı pek bilinmeyen bu üçleme, başrolünde Kemal Sunal’ı gördüğümüz ve Zeki Ökten’in çektiği Davacı (1986), Yoksul (1987) ve Düttürü Dünya (1988) filmlerinden oluşmaktadır.


TAŞRA ÜÇLEMSİ: İlk kısa filmi Koza’dan sonra tasarladığı ve otobiyografik özellikler taşıyan Nuri Bilge Ceylan’ın Taşra Üçlemesi, Kasaba (1997), Mayıs Sıkıntısı (1999) ve Uzak (2002) adlı filmlerden oluşurken filmler yurtiçi ve yurtdışı birçok festivalden ödülle döndü.


KARANLIK ÜSTÜNE ÖYKÜLER: Zeki Demirkubuz’un imzasını taşıyan ve ilk iki film olan Yazgı ve İtiraf 2002 yılında Cannes Film Festivali'nin “Un Certain Regard” bölümünde gösterilmiştir. Üçleme 2003 yılında Bekleme Odası’nın çekilmesiyle tamamlanmıştır.


YUSUF ÜÇLEMESİ: Yumurta (2007), Süt (2008) ve Bal (2009) filmlerinden oluşan Yusuf Üçlemesi Semih Kaplanoğlu yönetmenliğinde çekilmiş ve Şair Yusuf karakterinin orta yaş, gençlik ve çoculuğunu tersine bir kronolojiyle kurgulamıştır. Üçlemenin son filmi Bal 60.Berlin Film Festivali’nde Altın Aslan’ı kucaklamıştır.


Hiç yorum yok: