30 Kasım 2014 Pazar

ROMANDAN SİNEMAYA

İşte romandan sinemaya uyarlanan ve hem kitabı hem de filmi iyi olan eserler



Baba (The Godfather) (1972) Mario Puzo'nun Corleon ailesini anlattığı romanı, Francis Coppola'nın dokunuşuyla sinemanın unutulmazları arasında yerini aldı.



1984  (1984) George Orwell'in en önemli eserlerinden biri olan ütopik romanı "1984" ün Michael Radford tarafından yapılan uyarlaması, tüyler ürpertici bir toplumu tasvir ediyor.



Shindler'in Listesi (Schindler's List) (1993)
Steven Spielberg'in bu en ciddi ve trajik filmi Thomas Keneally'nin "Schindler's Ark" romanından sinemaya uyarlandı.


Dövüş Kulübü (Fight Club) (1999) David Fincher’in, Brad Pitt’i bir mega-star haline getiren filmi yer altı edebiyatının usta kalemlerinden Chuck Palahniuk’un aynı adlı romanından uyarlama. 


Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption) (1994)
Stephen King'in "Rita Hayworth and Shawshank Redemption" kitabından uyarlanan film, Tim Robbins ve Morgan Freeman'ın performansıyla büyük beğeni topladı. 


Guguk Kuşu (One Flew Over the Cuckoo's Nest) (1975)
Tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak gösterilen filmin başrolünde Jack Nicholson oynuyor. 1975 yapımı dramatik film, Ken Kesey'in 1962 tarihli aynı adlı romanından uyarlama.


İngiliz Hasta (The English Patient) (1996)
Michael Ondaatje'nin 300 dile çevrilen romanı, Ralph Fiennes ve Juliette Binoche'un başrolde olduğu epik bir Hollywood filmi oldu ve 1996 tarihli film en iyi film de dahil dokuz dalda Oscar kazandı.


Lolita (1997)
Vladimir Nabokov'un en dokunaklı ve incelikli romanlarından biri olan "Lolita" yı, Stanley Kubrick beyazperdeye taşıdı. 1962 yapımı filmin başrollerinde James Mason, Shelley Winters, Sue Lyon ve Peter Sellers oynuyor. Roman, 1997 yılında bu kez Adrian Lyne'nin yönetiminde başrollerinde Jeremy Irons ve Melanie Griffith ile beyazperdeye uyarlandı.


Oliver Twist
Bu ünlü Charles Dickens klasiği pek çok defa sinemaya uyarlandı. David Lean'in 1948 tarihli müzikali ve 2005 yapımı Roman Polanski filmi en başarılı ve unutulmaz Oliver Twist uyarlamalarından sayılabilir.


Tiffany'de Kahvaltı (Breakfast at Tiffany's) (1961):
Truman Capote'nin muhteşem romanı, Audrey Hepburn'ün muhteşem performansıyla birlikte 1961 yılında Blake Edwards'ın elinde unutulmaz bir klasiğe dönüştü.


Ekleyen : KAAN OKAN
Kaynak : Vatan Kitap

Hiç yorum yok: