21 Kasım 2012 Çarşamba

ÜLKELER VE SİNEMA: ALMANYA 2 (BERLİN FİLM MÜZESİ 2011)



     Bu ayki ülkeler ve sinema köşemizin durağı hazır Almanya iken, artık benimde 2011 yılında ziyaret ettiğim Berlin Film Müzesi fotoğraf arşivimi ortaya çıkarma vaktinin geldiğini düşünüyorum.Gönül isterdi ki kapsamlı bir araştırma için bu müzeye gidilmiş olsun.Ancak elimde hızlıca gezilmek zorunda kalınan bir müze gezisinin fotoğrafları var.

     Bilindiği gibi Berlin sinema açısından önem teşkil eden bir şehir (bknz:Berlinale).Ve Berlin’de her sene, insanlar müzelere doysun , o müzeden bu müzeye doya doya gezsinler diye ‘Lange Nach Der Museen’ yani ‘Müzelerin En Uzun Gecesi’ isimli bir gece düzenleniyor.Bu gecede bütün müzeler saat 18:00 den gece 02:00 ye kadar açık kalıyor.Benim de elimdeki fotoğraflar bu koşuşturmalı geceden kalanlar.

     Berlin Film Müzesi, Berlin’deki en önemli müzelerden birisi.Önünde, Los Angeles’daki Hollywood Caddesi’nde bulunan yıldızlar geçidinin bir benzeri bile mevcut.Binanın kendisi ise mimari bir harika.

     İçinde ünlü senaristlerin orijinal senaryoları, meşhur alman filmlerinde kullanılan kostümler,orijinal film afişleri, bir adet gerçek Oscar heykelciği ve niceleri sergilenmekte olan müzenin fotoğraflarına kısaca göz atalım..


Barbara Baum (Ünlü Kostüm Dizayncısı)
Wolfgang Petersen, (Truva, The Perfect Storm, Das Boot 'un yönetmeni)
Alman sinemasından önemli kareler duvarları süslüyor.
4 duvarına da farklı filmlerin yansıtıldığı karanlık odalar.

Orijinal kostümler




Tamamen aynalarla kaplı odalar..Yayınlanan her filmin yüzlerce yansıması.
Almanların Marilyn Monroe'su, Marlene Dietrich'in canlandırdığı bir sahne..

Marlene Dietrich'e ait bir kostüm.

                 
Rainer Werner Fassbinder'e ait yönetmen sandalyesi ve kazandığı 2 Altın ayısı.
Sinema tarihinin en önemli filmlerinden birisi METROPOLIS'in orijinal afişlerinden bir tanesi.Film yönetmen Fritz Lang'a ait.İlk gösterimi 10 Ocak 1927'de Almanya'da yapılan film, 1927'nin Ekim ayında tam İstanbul'da gösterime girmek üzereyken hükümet tarafından ateizm propagandası yaptığı ve komünizmi övdüğü gerekçeleriyle yasaklanmıştı.



Robot Kıyafetinin orijinali müzede sergilenmekteydi, ancak 2 adet alman güvenlik tarafından çılgınlar gibi korunduğu için fotoğrafını çekemedim.Fakat müze girişinde bulunan bir kopyasını ,yine güvenlikçi amcalardan kaçarak çekmeyi başardım.       
                                                   
                               
Emil Jannings'e ait en iyi erkek oyuncu Oscarı.Amerikalı olmayan bir oyuncuya verilen ilk Oscar...Amerika'da büyük başarılara imza atan oyuncu, Nazi Almanyası'na döndükten sonra coşkulu bir şekilde çektiği nazi propaganda filmleri yüzünden kariyerini hızla dibe sürüklemiştir
                         
Ve son olarak kıl payı kaçırılmış bir kırmızı halı seramonisi.O sene Berlin Film Festivali'nde Coen Kardeşler'in yönettiği True Grit filminin yıldızları kırmızı halıyı süslemişti.

DAMLA







1 yorum:

Adsız dedi ki...

Paylaşım için teşekkürler.Daha fazla fotoğraf varsa görmek isterim.Türkiye'de bir sinema müzesini güncelleştireceğim .Alman dostlarım Berlin Sinema Müzesini görmem gerektiğini söylüyorlar her defasında :)