17 Eylül 2012 Pazartesi

SE7EN

“İki polis;
Biri emekliye ayrılmak üzere, diğeri yeni göreve başlamış.
Biri canından bezmiş, diğeri kendisini  kanıtlamak ister.
Biri sisteme ve insanlara insanlara inancını yitirmiş diğeri her şeyi değiştirebileceğini umuyor.”
Alin Taşçıyan, Dvd Artı, Aralık 2005.



  Senaryosunu ABD’nin meşhur CD, DVD vb. satan mağaza zinciri Towers Records’ta kasiyer olarak çalışan Andrew Kevin Walker’in yazdığı, usta görüntü yönetmeni Darius Khondji’nin (İran kökenlidir ve bu sebeple film, bazı yerleri sansürlenerek de olsa devrim sonrası İran’da gösterime girmiştir.) titiz çalışması, nitelikli filmler çeken ve kendi tarzını oluşturan David Fincher’in yönettiği Seven, gerek konusu, gerekse konuyu işleyiş tarzı ve başroldeki iki usta oyuncusu (Morgan Freeman, Brad Pitt) (Filmin sonralarına doğru görünen Kevin Spacey’nin ölçülü ve muhteşem oyununu belirtmek gerekir.) sayesinde vizyonu çıktığı andan itibaren klasikleşen bir film.

   Seven, artık bir polisiye klişesi olan “Yaşlı polis-Genç polis” teması ve çatışması üzerinden ilerlese de, film, ele aldığı konu sayesinde bu klişenin çok ama çok üstünde bir özelliğe ve temele dayanıyor. Hristiyanlıyanlık inancındaki yedi temel günahı (Oburluk, Açgözlük, Tembellik, Kibir, Şevhet, Haset, Öfke)  referans alan film, katilin bu günahları işleyen günahkârları bulup herbirini korkunç ve işlediği günaha uygun olarak öldürdüğü yani kendince cezalandırdığı bir yapı üzerine kuruluyor ve ilerliyor. Somerset (Morgan Freeman’ın canlandırdığı dedektif karakteri)’e göre katil “Bir mesaj iletmeye çalışıyor, bir anlamda vaaz veriyor. Böylece iki dedektif çeşitli edebi eserlerden alıntılar yapan katilin izini bulmak için Chaucer ve Dante gibi Yedi Ölümcül Günah’tan beslenen yazarların eserlerinden de faydalanarak, cinayetlerin izini sürmeye başlıyor.” Kutluhan Kutlu, Sinema, Nisan 2002.

  Filmde olayların geçtiği kenti bilmeyiz. Kent ile ilgili bildiğimiz birkaç unsur vardır. Bu da sürekli yağmurun yağdığı ve yozlaşmış bir yer olduğudur. Modern zamanların Sodum’u ya da Batman’in şehri Gotham gibi. Bu bozulan kentte, dedektif Somerset, emekliliğini beklemekte ve emekli olur olmaz kentten gitmeyi planlamaktadır. Kentte yeni gelen ve heyecanını hâlâ koruyan dedektif David (Brad Pitt) ise kendiini kanıtlamak için elinden geleni yapmaya çalışır. 

  Seven, edebiyattaki tezli romanlar gibi bir yapıt. Yani bu hikayeyi yaratanın söylemek istedikleri var ve bunlar da hiç de yabana atılacak şeyler değil. Modern kente, kadın-erkek ilişkilerine dair söyledikleriyle birlikte film, ismiyle örtüşen bir şekilde asıl eleştirisini yedi günaha ve bunları işleyen insanoğluna yapıyor.

  İzleyicisini önemseyen, sorgulattıran ve düşündüren filmleri her zaman önemli bulmuşumdur. Üstelik bu film, titiz bir çalışmanın ürünü ve her türlü ilgiyi hakkeden bir yapıt. Film, başladığı andan itibaren iyi olduğunu hissettiren jeneriği, müzikleri ve renkleriyle ilk dakikadan izleyiciyi avcuna alan nadir filmlerden.
  Seven filminin Hristiyanlıktaki 7 günahtan yola çıkarak mükemmel bir eleştiri ve polisye ziyafet sunduğunu dile getirdikten sonra, sinema tarihinde bu yedi günahı ele alan filmlerden meraklılarana bir seçki sunmakta fayda var diye düşünüyorum.

1.OBURLUK 
Super Size Me/Şişir Beni (2004) Yön. Morgan Spurlock
Meaning of Life/Hayatın Anlamı (1983) Yön. Terry Jones
2.AÇGÖZLÜLÜK-HIRS
Godfather/Baba (1973) Yön. Francis Ford Coppola
Kaç Para Kaç (2000) Yön. Reha Erdem
3.TEMBELLİK
Rumble Fish/Siyam Balığı (1983) Yön. Francis Ford Coppola
Following/Takip (1998) Yön. Cristopher Nolan
4.ŞEVHET
Basic Instinct/Temel İçgüdü (1992) Yön. Paul Verhoeven
Irreversible/Dönüş Yok (2002) Yön. Gaspar Noe
5.KİBİR
American Beauyt/Amerikan Güzeli (1999) Yön. Sam Mendes
Changing Lanes/Çarpışma (2002) Yön. Roger Michell
6.HASET-KISKANÇLIK
Talented Mr. Ripley/Yetenekli Bay Ripley (1999) Yön. Anthony Minghella
Dangerous Liaisons/Tehlikeli İlişkeler (1988) Yön.Stephen Frears
7.ÖFKE
Taxi Driver/Taksi Şoförü (1976) Yön. Martin Scorsese
Oldboy/İhtiyar Delikanlı (2003) Yön. Chan-work Park

 KAAN  OKAN



1 yorum:

Adsız dedi ki...

yorumlarınızı çok başarılı buluyorum, filmlerin detaylarını anlatmamaya özen göstererek bizlerde güzel yorumlarınızla merak uyandırıyorsunuz. Teşekkürler..